Gaustatoppen: Topp dagstopptur fra Oslo

Gaustatoppen: Perfekt destinasjon for en dagstopptur! Du kan dra etter frokost og være tilbake til happy hour (forutsatt at du selv bestemmer når happy hour starter). Gaustatoppen er 1883m høy, og du får ca 1000 meter kjøring. Det er akkurat passe langt å gå opp, og du kjører helt tilbake til bilen. Etterpå kan du ta Krossobanen og spise middag på Gvepseborg, en fin, ny, lokal restaurant med super mat og flott utsikt til der du har vært.

Du rekker alt på én dag:

  • 08:30: Kjør bil. Det tar under tre timer.
  • 11:30: Parker, på med utstyret, begynn å gå oppover.
  • 13:30: Gratulerer! Du er på toppen. Utsikt, vaffel, kolabrus, osv.
  • 14:40: Kjør 1000 høydemeter på ski!
  • 15:00: Tilbake ved bilen. Skift til knusktørt.
  • 15:30: Kjør bort og ta en titt på Vemork kraftstasjon, og kanskje også Såheim kraftstasjon.
  • 16:00: Ta Krossobanen opp til Gvepseborg panoramarestaurant. Spis skikkelig god mat.
  • 17:30: Ta Krossobanen ned igjen (forutsatt at du ikke er beruset eller eksplosjonsfarlig).
  • 17:32: Kjør hjem.
  • 20:00: Happy hour hjemme hos deg selv.

Nedenfor er noen fotobevis på at dette faktisk lar seg gjøre, i middelmådig tempo og med fokus på å ha det relativt hyggelig. Tidene ovenfor er selvsagt veldig omtrentlige, og ingen vinner noe som helst hvis de klarer å starte happy hour tidligere enn skjemaet angir.

(Hvis du går litt raskere, spiser bare en halv vaffel og drar rett hjem etter skituren, kan du kanskje starte happy hour allerede i 16-tiden)

Det er en parkeringsplass rett ved bommen, 50m etter at man svinger opp til alpinanlegget. Ikke drit deg ut ved å kjøre helt opp til der veien slutter, for så å kjøre tilbake til parkeringsplassen.

Sånn ser det ut etter å ha labbet ca 1km til fots langs veien med skiene på sekken (ev. oppe på brøytekanten på feller), når man begynner på selve turen:


«Litt» avblåst, men blå himmel og lite vind nå.

21. februar var det veldig avblåst og hardt, og vi tok etter hvert skiene på sekken og labbet til fots. Det var for bratt å gå rett opp, og for hardt til at fellene satt når vi gikk på skrå. Litt lenger oppe møte vi noen som hadde gått en mer direkte rute, og brukt stegjern.


Friskere vær oppe ved sommerstien. Fra dette skiltet gikk vi opp til pinnene som markerer stien. Modell Martine Løvold demonstrerer hvordan man best venter på at fotografen skal ta bilde: Med ryggen til vinden.


God merking. Det var 150-200 høydemeter å gå langs sporet heisfolket hadde skrenset i stand.


Næmmen, kan det virkelig være..?


Jada.

På bildet over sees utgangen fra Gaustabanen: Heisen inne i fjellet. Hvis man vil ha lette høydemetere, skal spore opp hele fjellsiden, eller rett og slett liker å ta heis, er det et fint alternativ.

Hei.


Det var akkurat passe mange folk på toppen. Nok til at det virket populært, men ikke så mange at det var i nærheten av å bli folksomt.


Utsikt nedover.


Inngang til vafler, kolabrus og andre herligheter.


Bra opplegg.


Luksuslunsj. Se, så glad!

Det er DNT som driver Gaustatoppen turisthytte. Alle er vel medlem i DNT?

Etter litt spising, drikking og justering av antrekk (tørt, og litt tykkere), var det klart for en gedigen nedtur.

På vei opp var det, som nevnt, knallhardt, og forventningene til skikjøringen var ekstremt lave. Til vår forbløffelse hadde den siste tidens ulende vinder lagt igjen litt snø her og der, og de øverste 2-300 høydemeterne (eller var det enda mer?) var det faktisk slett ikke verst.

Ut.no har en del mer informasjon om Gaustatoppen, både hvor man skal gå opp (når det ikke er porselen), og hvor man kan kjøre ned. Siden forholdene var suboptimale, valgte vi å kjøre der det så ok ut, og så ta det som det kom. Det gikk fint.


Nedkjøringen: Kanskje 5cm* styresnø på temmelig fast såle.

(*: 20 Hemsedal-centimetere)


Lav skredfare: Knallhardt med bittelitt snø på toppen.

Litt lenger ned ble det et sabla krevende og karakterbyggende føre: Skavler harde som porselen, og ruglete, avblåst snø-is som det ikke ble spor i da vi skrapet oss nedover. Ikke ideellt på lette randoski og myke randostøvler, men samtidig litt komisk og morsomt.


Tilbakeblikk.

Med bedre forhold er det garantert mulig å få til både bedre og mer kjøring. Dessuten kan man jo ta heisen og rekke flere turer.

Strava:

Med NRKs Kampen om tungtvannet friskt i minnet, måtte vi selvsagt innom Vemork (vi tok bilen dit):


Vemork kraftstasjon.

Så kjørte vi noen få minutter til Krossobanen, Nord-Europas eldste taubane, bygget i 1928. Med den fyker man ca 500m opp ti blant annet Gvepseborg panoramarestaurant.


Det gjelder å ikke være beruset eller eksplosjonsfarlig.


Farkost parkert ved toppstasjonen. Fortsatt i bruk!


Gvepseborg panoramarestaurant, ny i 2013. 886 meter over havet. Utsikt til der du veit.


Nytt og fint.

Du kan lese mer om Gvepseborg hos Radio Rjukan:

Det er samboerparet Ida Sauro og Mikael Hammersten fra henholdsvis Tinn og Bodø som skal drive den nye restauranten på Gvepseborg, som har den unike ankomsten via kabelbanen Krossobanen.

De har forlatt hovedstaden, der begge forlot sine jobber på Grand Hotel, hvor Mikael Hammersten jobbet som kjøkkensjef, til en jobb på Rjukan med Norges flotteste utsikt.


Grei utsikt, ja.


Dagens: Indrefilet av okse. Veldig god! Det var burgeren også. Topp kvalitet!

Nevnte jeg at maten var veldig god?


Gaustatoppen og Rjukan, sett fra utsiktsterrassen på toppen av toppstasjonen.


Etter middag er det bare å ta Krossobanen ned igjen – hvis man ikke er beruset eller eksplosjonsfarlig.

Det er forresten fint å sykle i samme området, se f.eks: Tinnsjøen rundt m/Gaustablikk og Rundtur i Telemark: Rjukan – Gaustatoppen (217km, 3500m).

Om Christian

Chief mEdiocre Officer.
Dette innlegget ble publisert i rapport, tips og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

10 kommentarer til Gaustatoppen: Topp dagstopptur fra Oslo

  1. Nielsen sier:

    Middelmådig at det ikke går an å like og dele rett på facebook, via bloggposten..

  2. Erik Sjon sier:

    Fornøyelig lesning!

  3. Nils sier:

    Hei!
    Testet denne oppskriften idag. Bare en ting å si om den, perfekt!
    Litt middelmådige forhold opp, men sola tinte litt og vi fikk
    et fint run ned i solhellinga. Takk!

  4. Tilbaketråkk: Gaustadtoppen – 19topper

  5. Takk for veldig fin oppskrift, tenker å teste den neste helg. Hvis man tar den enkle nedkjøringen, er den trygg å ta alene? Er ganske fersk, gikk mine 3 første toppturer med guide i fjor.

    PS. Kjenner du til en FB-gruppe, forum eller liknende hvor folk i oslo-området kan komme i kontakt i med likesinnede toppturister? Kjenner dessverre få folk som går toppturer.

    Takk :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *