Lunsjtips for yrkesaktive

Lunsjtallerken

Mange liker å kombinere en sunn livsstil med sunt kosthold, og i den anledning bringer jeg her noen ernæringstips til bruk under lunsjen i kantinen – og forsåvidt alle steder det serveres lunsj (eller andre måltider).

For de som ikke har tid til å lese hele dette innlegget, kan det oppsummeres sånn:

 1. Unngå frityrmat
 2. Prøv litt salat

Hvis vi går litt mer i detalj, kan vi vel si at det er heldig for figuren (og formen) å spise en del grønt/salat, og mange eksperter mener det er lurt å foklusere noe mer på protein enn karbohydrat. Proteinrik mat kan f.eks. være en sleip liten fisk eller kjøtt som ikke er tilsatt sukker (karbohydrat). Man kan selvsagt trekke dette ekstremt lang, og begynne å regne ut glykemisk indeks på alt man spiser, men de færreste har så lite fritid at dette er gjennomførbart i praksis (dessuten er en av forkjemperene for glykemisk indeks en litt kvapsete fyr, og sånn sett et noe tvilsomt forbilde når det gjelder helse).

Av og til har man begrensede valgmuligheter under lunsjen, som her:
Rundstykker med ost og paprika

Bildet øverst viser en lunsjtallerken fra en dag jeg hadde gode valgmuligheter, og jeg er ganske fornøyd med hva jeg endte opp med. Som en service har jeg lagt til forklarende tekster på bildet, og her er noen flere detaljer, i klokkeretningen:

 • Kl 12:00: Kaldtvann: Alltid riktig, aldri feil. Sjeldent like godt som iskald glasscola.
 • Kl 13:15: Paprikum. En stor, godslig, og mild variant av chilipepperen. Fås i en rekke farger. Paprikum er entallsformen av paprika.
 • Kl 14:10: Tunfisk. En favoritt blant seriøse kroppsbyggere på grunn av sitt uhyre lave fettinnhold, og tilsvarende skyhøye innhold av protein. Tunfisk er på nippet til å bli utryddet fra under havets over- og underflate, så spis mens du kan. D2 har skrevet om fisk som snart forsvinner.
 • Kl 16:00: Bønner. Smaker ikke noe særlig, og har ikke på langt nær så mye protein som mange vegetarianere tror. Proteinmessig hadde en bitteliten bit kylling hadde vært bedre. Dessuten inneholder de nesten tre ganger så mye karbohydrater som protein.
 • Kl 16:25: Asiatisk spesialitet. Usikker på om dette er vannkastanjer, bambusskudd, eller noe annet. Gøyalt.
 • Kl 19:28: Eggerøre av høne. Dette er nesten bare egg, og dermed sunt.
 • Kl 20:15: Skinke av gris. Grisen er mager, selv om det ikke ser sånn ut. Pass på at du ikke spiser bare sener og svineri, fokuser på rent kjøtt (det er greit å legge igjen fett o.l.)
 • Kl 22:35: Tomat. Dyrket i drivhus på den norske landsbygda året rundt, med strøm fra blant annet kull- og atomkraftverk, og dermed lett tilgjengelig så å si overalt i landet, året rundt. Tomat inneholder fryktelig mye vitaminer, og forebygger kreft så sterkt at selv ketchup er sunt.
 • Kl 23:10: Salat. Mange mener at halve tallerkenen skal være salat, den såkalte Tallerkenmodellen. Dem om det. På dette bildet er mesteparten av salaten begravet av de andre ingrediensene, og strengt tatt kan nok både tomat, paprika og den asiatiske eksotisiteten sies å inngå i salat. Mulig vi da er oppe i 50% her.

Ok, det var det. Lykke til!

Oppdatering: Lunsjtallerken for viderekommende

Lunsjtallerken for viderekommende

Omelett (av egg) med jordskokk, kantarell og vårløk. Salat med ruccola (italiensk for «rakett»), sukkererter, dill og pinjekjerner. Passer veldig godt etter en skitur!

Dette innlegget ble publisert i tips og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.