Mest effektiv fettforbrenning: Rolig eller hard trening?

Burde en tykksak satse på å gå eller løpe for å forbrenne mest mulig fett? Dette er et stort og viktig spørsmål som det heldigvis er blitt forsket på. NTNU har en fin-fin faktaside, og nedenfor er det meste gjengitt med litt kommentarer:

[…] during low-intensity muscular work (30-40% of maximum oxygen uptake, a measure of physical fitness), the metabolism of fat comprises roughly half the total energy, while only 20-30% of the energy (or less) comes from fat during high-intensity physical activity like interval training. While 55% of the energy comes from fat at 40 % of maximum oxygen uptake, this is reduced to 20% at an intensity of 80%.

Altså: Tar du det med ro, kommer ca 50% av energien fra fett. Trener du hardt, kommer bare 20-30% av energien fra fett. Da må det vel være mest effektiv, rent fettforbrenningsfaglig, å trene rolig i stedet for hardt?

Niks! For selv om en mindre andel av energien kommer fra fett når du sliter, bruker du mer energi totalt. Den lille andelen fettforbrenning ved høy intensitet blir derfor større enn den store andelen ved lav intensitet. Hänger ni med? Beklager hvis terminologien blir litt avansert her – dette eksempelet kan være til hjelp: Hvilket av disse tilbudene frister mest?

  • 50% rabatt på neste par sokker du kjøper (lavintensitetstrening)
  • 20-30% mindre skatt i 2012 (høyintensitetstrening)

Nettopp.

NTNU skriver (Blodsmaks utheving):

Under high-intensity exercise, not only is the energy expenditure per unit of time greater, but totally, more fat is metabolized compared to low-intensity exercise, even if the percentage of energy from carbohydrate is greater.

[…] at 75% of maximum oxygen uptake, the energy from fat and carbohydrates can be, respectively, approximately 30 and 70%, while at 40% of maximum oxygen uptake (so-called «fat burning exercise»), they might be roughly 50-50. If in the first case the energy expenditure were 12kcal/min, and in the second it were 6kcal/min, in the course of an hour one would use 720kcal and 360kcal, respectively. Of these, respectively 216kcal and 180kcal would be from fat. This shows that during high-intensity exercise, not only is more energy spent, but more fat is also burned per unit of time.

Altså: Du forbrenner mer fett du man trener hardt enn når du trener mindre hardt. Ikke bare dét: Du forbrenner også dobbelt så mange kalorier.

NTNU har også mange andre tips og råd – ta en titt: Frequently asked questions about physical exercise. Ta også en titt på Brenne fett: Sone1 eller Sone 4?  på Martins sykkelblogg.

Trening.no har lag et treningsprogram for fenomenal fettforbrenning: Professor Helgerud gir deg treningsprogram. Det er selvsagt ikke noe hokus-pukus, men vår alles favoritt 4×4 intervalltrening.

(Det nærmest utopiske smørbildet øverst på siden er tatt i meieriprodukteldoradoet Sverige i fjor)

Oppdatering: Debatten raser!

DN.no: Drakamp om 4X4 og langkjøring. «Hva er egentlig best av 4X4-intervaller og langkjøring? Professor Jostein Hallén kastet like godt inn forslag om «superøkten» 1X40 da det gikk ei kule varmt i i treningsdebatten på Idrettshøgskolen.»

Trening.no: Økt kondisjon med 4×4 eller 40 minutter trening? «Utholdenhetsekspertene Jan Helgerud og Jostein Hallén strides om hva som er den optimale utholdenhetstreningen.»

 

Dette innlegget ble publisert i ymse og merket med , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Mest effektiv fettforbrenning: Rolig eller hard trening?

  1. Thomas sier:

    «Eg har trent løpere som har løpt ned mot 13.20 på 3000 meter» sier Jostein. Ikke akkurat noe å putte på Cv’en. Håper han mente 5000 meter, hvis ikke sliter han nok litt med kreden…

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.