Slanketips: Ned over 66% på noen få minutter

Mange (ok, ingen) har sendt fax og telex for å spørre om tips til hvordan de kan gjøre sykkelen lettere, og dermed øke sjansene sine for å kunne hevde seg i kampen om gjeve kommunespurter på «rolig langtur», klare å bli KOM på et ekstremt øde og upopulært Strava-segment, orke å bære sykkelen opp trappa etter en økt, etc. Her er et knalltips.


Dette er en av de gamle flaskeholderne mine, av merke Elite og modell Ciussi:

Vekten på 81g tyder på at den er laget av bly, gull, eller en legering av disse metallene (eller kvikksølv?). I tillegg flasser den svarte malingen av, og besudler drikkeflasker fra såvel Rouleur som Camelbak med noen utrolig irriterende svarte merker som ikke kan vaskes av uten å slite veldig.

Det sier seg selv at disse flaskeholderne kun har vært til midlertidig bruk siden jeg kjøpte dem i 2007.

Som et skrekkeksempel veide jeg begge flaskeholderne, inkludert skruer og skiver (ja: tunge, tunge skiver!):

178g, tro det eller ei.

Etter mange søvnløse netter med intens leting etter flaskeholdere som til nød var gode nok til mitt bruk, fant jeg Arundel Mandible. De er oppkalt etter munnen/kjeven/kjakan på mauer’n, og holder sykkelflasker like godt fast som en maur holder en bitte-bitteliten sykkelflaske fast. Arundel skriver:

The average American adult watches nearly five hours of television per day. We didn’t make this up. As such, the Arundel Mandible may seem a little over the top, but only to those who watch more TV than ride their bike. Naturally, you don’t have to ride 5 hours a day to qualify to buy a Mandible cage, but it’s designed for those who do.

Nå er jeg jo ikke amerikaner, og fjernsynet er en gammel 14-tommers tjukkskjerm som jeg nesten aldri ser på (jeg ser litt på 40-tommeren og av og til litt på 32-tommeren vi arvet da hytta ble oppgradert, men likevel). Jeg sykler heller ikke fem timer om dagen, men typisk rundt 2,428571 timer per dag, på en helt tilfeldig valgt uke i mai:

Dette betyr at Arundel Mandible forhåpentligvis tilfredsstiller mine krav, og vil fungere godt nok til mitt bruk (Thor Hushovd brukte samme flaskeholdere på Paris-Roubaix, og selv om det ikke er noen garanti, er det jo betryggende).

I dag fant jeg endelig pakken UPS-mannen hadde gjemt bak noen hagemøbler, i henhold til en avtale jeg ikke var klar over at vi hadde, og etter oppakking, studering og litt måping, veide jeg en av Mandiblene:

25g, ja.

Den andre veide det samme, men hvor mye veier to stykker, inkludert bolter?

Respektable 60g.

Og altså testet på Paris-Roubaix, der forholdene er omtrent som dette hele veien:


Foto: Photo: Peter Witek/PhotoSport International.

Og som dette:


Foto fra http://cadencecycling.blogspot.no/2012/03/in-belgian-state-of-mind.html

Er de bra nok til mitt bruk? Jeg håper det.

Uansett: Så enkelt kan man altså redusere vekten på flaskeholderne med røffly 66,292134831461%. Og det på en av de absolutt letteste delene på sykkelen!


Foto: Borat / selvutløser.

Her er forresten en grundig omtale av Arundel Mandible hos Competitive Cyclist, butikken jeg handlet hos.

Dette innlegget ble publisert i tips og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

8 svar til Slanketips: Ned over 66% på noen få minutter

 1. Engelski sier:

  Genialt!

  Men…

  Du kunne gjerne spart en kilo med å sykle rundt med tomme drikkeflasker

  • Blodsmak sier:

   Bra tips, og jeg har gjort det flere ganger. Alltid deilig å ta tak i en flaske, merke at den er tom, og tenke «Hurra, tom! Der sparte jeg verdifull vekt!»

   Jeg har lurt litt på å selge en nyre (125-150g) for å få råd til en Cannondale Supersix EVO ramme, og det ville jeg spart enda mer på.

 2. Kristin sier:

  Haha, genialt!

 3. Blodsmak sier:

  Kom akkurat på noe: Det må da finnes titanbolter til Arundel Mandible?

  • John sier:

   Det gjør det garantert. Både Carbon-Ti og og XON leveres fra Bikeshop. ProBikeKit har sikkert også noen alternativer.

   Men, sidespørsmål (igjen). Fornøyd med flaskene? Kjøpte samme fra ProBikeKit, men de lekker som ei sil fra området mellom flaske og kork #skuffet
   Men hvis du kjører med de tomme for å spare vekt, har du kanskje ikke noen erfaring på feltet??

   • Blodsmak sier:

    Flaskene er supre, men det er viktig å skru lokket godt til.

    Man kan spare enda mer vekt enn ved å sykle med tomme flasker: Fyll flaskene som normalt, og dra så ut på tur uten flaskene. Funker hver gang.

    • John sier:

     Godt tips! Skal prøve det en gang også.
     Forøvrig må jeg da begynne å trene styrke. Har brukt de kreftene jeg har for å skru igjen, og det har foreløpig ikke virket. Eller kanskje vask i 70 grader i oppvaskmaskinen ikke var «best practice»?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.