Rondane rundt

Jeg var på hyttebesøk på Venabygdsfjellet, det var knallvær, og jeg hadde ikke syklet på to uker. Det var klart det måtte bli Rondane rundt! 256km, tusenvis av høydemeter og kolossale mengder prima norsk natur.

Forberedelsene var, som vanlig, moderate.  De to ukene uten sykling var jeg i Slovenia og Kroatia, der jeg gikk litt i fjellet, spiste mye god mat og drakk mye god vin (og spiste dessert hver dag).

Ruten for Rondane rundt ble sjekket med Maps på iPhone, og jeg fikk litt tips av hytteierne.

Før turen til Utlandet syklet jeg en kortere runde i samme område:

Det gikk jo flott, så hvorfor ikke ta en dobbelt så lang tur med litt mer bakker?

Jeg spiste en standard hyttefrokost av svært høy standard, og startet turen med å frese ned mot Ringebu i 60-70 km/t. Det er jo ikke rekordfort, men det virker temmelig kvikt når man har vært våken en halvtime.

Nede i dalen syklet jeg litt på en sidevei, før det bar ut på E6 et stykke. Det var tidlig på lørdag, så bare de aller ivrigste var ute og kjørte bil. Ingen problemer. Ved Hundorp hadde jeg tenkte å kjøre over Lågen og sykle Baksidevegen, og jeg tok selvsagt feil avkjørsel og måtte sykle litt feil vei før jeg igjen ver på vei nordover.


Her er vi på Baksidevegen, et sted mellom Hundorp (der jeg tok av for tidlig fra E6) og Vinstra. Norsk kulturlandskap så langt man kan se. Som bildet viser, er det også innlagt strøm i de fleste husene i dette området.

Et sted før Vinstra? Upåklagelig rett og fin vei, i hvert fall. Litt grov asfalt, kanskje, men det er en veldig rett vei. Se, så rett den er.


Sjoa. Bildet er tatt i det jeg syklet over broen på bakhjulet uten hender (så å si).

Litt før Otta gikk batteriet i Edgen (batterifaglig ekstremt svakt arbeid!), og jeg tok en times pause for å lade på Elkjøp (takk!), og samtidig få i meg tre bananer, en pakke salami, en liten melkesjokolade, en Litago (sjokolade) og en del vann (jeg startet med tomme flasker, så etter to og en halv time var det greit med en del vann).

I tillegg investerte jeg i to Peanøttkubber til senere. De puttet jeg i lomma, og like etterpå var de så smeltet at jeg omtrent måtte bade etter å ha fomlet med dem. Jeg leste også Dagbladet Flåttbladet og fikk noen flotte tips om hvordan bli kvitt magefettet.

Så fortsatt turen oppover dalen, i motvind, mot Dombås.

Jeg snappet opp et par KOM-er uten å merke det. Sånn er det når man er i knallform og gir alt.


Veien på østsiden av dalen opp mot Dombås er både svingete og kupert. Mesteparten av veien er det god utsikt ned til E6, som ser ut som den er veldig flat, rett og fin. På denne strekningen er det helt normalt å bli sulten.


Lunsj, på Dombås, eller kanskje middag: 170kr (eller var det 270?). Temmelig tørre «tebriks» med lite pålegg. Nokså stusselig, men jeg hadde super utsikt over perkeringsplassen, der jeg kunne se folk kløne med parkering, bakse med campingvogner, og se turister fra alle land.


Dette er samme bildet som øverst, ja. Det er på vei mot Hjerkinn, etter oppoverbakken fra Dombås. Her synes jeg det gikk ganske radig, og jeg ble KOM, selv med tissepause (det er heller ingen andre som har syklet dette segmentet):


Fra Hjerkinn til Folldal. Det sto 5m/s vind på skiltet langs veien før Hjerkinn, og det var utrolig deilig at det endelig blåste riktig vei (etter motvind opp mot Dombås). Jeg ble selvsagt KOM på segmentet også. 37,8km/t i snitt. Lett.

I Folldal rakk jeg akkurat matbutikken før den stengte kl 20, og spiste et par bananer og en pakke spekeskinke på en benk utenfor, sammen med en fyr i 50-årene som syklet terrengsykkel og drev med hundeløp (Femundsløpet, bl.a.), og en herremann i 80-årene som syklet gammel sykkel med kurv, og spiste kroneis. Hyggelig!

Så bar det over på RV27 mot Ringebu.


Atna.


Epic light!


Utsikt i Atnadalen, med samme lyset.


Næmmen! Harrusettnosånydelig! Solbergplassen.

Litt etter dette fikk jeg en overraskelse, og det var den bratte baken før bakken opp fra Enden. Den visste jeg ikke om, og det er rimelig å si at jeg ble ganske overrasket. Jeg skjønner ikke helt hvorfor jeg ble KOM der også, spesielt ikke siden jeg ikke hadde beste tid, men Strava mener vel det er sånn det skal være.

Så kom ende-lig (ka-ching!) bakken opp fra Enden:


12%? Ja, da blir det til høyre i neste kryss. Enden er nær!

Nå begynte det å bli litt mørkt, så jeg tok av solbrillene og monterte begge Knog Blinder-lysene. Begge batteriene var selvsagt flate, så der tapte jeg flere sekunder.

Jeg er selvsagt (ha-ha) KOM på segmentet Rondanevegen: Enden (bro) – bommen (jeg lagde det en gang i fjor, og det er omtrent ingen som sykler der).

Etter å ha passert flere grupper med sauer som lå og chillaxet i veien og i veikanten, kom jeg etter hvert opp på «toppen» av Venabygdsfjellet ved Muen. Det var fint.


Venabygdsfjellet kl 22:27.


Ny asfalt! Her var det nylig et imponerende skrekkelig lappeteppe av grov asfalt, så det var stas å komme til svart marsipan.

Siden batteriet på Edgen kreperte før Otta, måtte jeg bruke Strava-appen på iPhone et stykke, og så sette sammen alle tre loggene med Trailrunner (det er det eneste Mac-programmet jeg har funnet som kan sette sammen logger, men det finnes kanskje flere?). Rute, kart, fart, etc ser ut til å ha blitt riktig, men jeg tror det skulle vært ca 3700m klatring totalt. Dessuten er jeg nesten sikker på at jeg hadde puls hele veien. Pytt-pytt.


Ett stk. sliten og fornøyd mann, som nettopp har fått en iskald kolabrus som smakte veldig godt.


Neste dag restituerte jeg knallhardt på Gjendebu, og støtteapparatet gjorde en fantastisk jobb.

Dette innlegget ble publisert i rapport og merket med , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

10 svar til Rondane rundt

 1. Per Allan sier:

  Ser ut som du hadde en fantastisk dag der ute. Bra jobba. Bra bilder og bra skrevet. Skulle ønske jeg var halvparten så kul, sprek og flink som du er :)

 2. Øyvind Gjermshus sier:

  Mine 118km, med start opp Lysebotn, blir bare som en liten kvise i sammenligning. Stå på, utrolig bra!

  • Blodsmak sier:

   Den derre Lysebotn-turen skal jeg jo snart prøve meg på selv.. Håper jeg slår tiden min fra i fjor, men jeg tror både du og Bjarte rekker et par pølser i målområdet før jeg dukker opp.

 3. Andreas sier:

  Det er ganske kult å sykle rundt NORGE-teksten på et (slags) atlas. Kudos!

 4. imponerende runde, tror nok neppe jeg er så «gal» selv, men har planer om den korte runden din over Rv27-Frisvegen og opp på Venagygdsfjellet igjen. Takk for titten, Geir (som ligger bak deg på strava segmentene fra Enden og opp :-( )

  • Blodsmak sier:

   Hvis det er bra vær, er hele runden en fin-fin heldagstur. Mange steder å stoppe underveis, og ikke noe problem for en middelmådig syklist (som meg). Enden, ja! Jeg må forbedre tiden min der, siden jeg har ny sykkel som må rettferdiggjøres..

 5. Tilbaketråkk: Tromsø-Å: 3 dager, 562km, 6100m | Blodsmak

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.