Ringer: Verdens beste (og dyreste) saltvann?

Ringer er en saltløsning beregnet for intravenøst bruk, men noen har funnet ut at de vil drikke det når de trener og/eller konkurrerer. Det er bred enighet om at Ringer ikke smaker godt, men noen mener det hjelper mot dehydrering, kramper, etc, og at det er vel verdt både å betale dyrt og tåle den vonde smaken for å yte maksimaaalt. Da er det kanskje et ørlite skår i gleden at Farris inneholder det samme, smaker mye bedre, og nesten ikke koster noe?

Produsent Fresenius Kabi har følgende å si om Ringer – legg merke til at man helst skal drikke Ringer temmelig ofte:

 • Ringer Drink+ er et elektrolyttkonsentrat beregnet til bruk ved krevende fysiske anstrengelser. Bidrar til å opprettholde normal væske- og saltbalanse i forbindelse med trening og konkurranser. Inneholder ikke energi eller proteiner.
 • Kvelden før konkurranse: Drikk 1 liter Ringer Drink+ utblandet i 1 del vann/annen drikke for å fylle opp væske- og saltlagre.
 • Under trening eller konkurranse: 1 del Ringer Drink+ blandes med 2 deler vann eller annen energidrikke/pulver for å erstatte væske- og salttap.
 • Etter: 1 del Ringer Drink+ blandes med 2 deler vann eller annen drikke. Drikk rikelig for å fylle opp væske- og salttap.

Hvis man tar en titt på innholdsfortegnelsen, er det naturlig å sammenligne med Farris:

Ingrediens Ringer Farris
Natrium 750 mg/L 400 mg/L
Kalium 40 mg/L 15 mg/L
Kalsium 20 mg/L 26 mg/L
Magnesium 6 mg/L 30 mg/L

I en Ringer-diskusjon på terrengsykkel.no skriver KenR:

Altså har Farris litt mindre natrium, men det kan du eventuelt justere med en ca teskje salt per flaske. Derimot har Farris 5 ganger så mye magnesium som Ringer. Mange her på forumet og ellers mener at Mg er det viktigste mineralet for å forebygge kramper. Dere får teste Farris, så finner dere ut om det er placebo eller ikke. Innholdet er altså nesten identisk.

Samme sted kommer dagbj med et tips: Seltin og havsalt:

Seltin har erstattet ca. 50% av natriumkloridet med kaliumklorid. Og tilsatt litt magnesium. Havsalt skal da ha et videre spekter med mineraler.

Dette tipset fra paaal er også verdt å ta med seg:

For å sette det enda mer i perspektiv får du i deg ca 400 mg kalium pr. 100 gram spiste banan.

Man kan altså få i seg temmelig nøyaktig det samme ved å drikke Farris og/eller ha litt Seltin eller havsalt i det man drikker (saft, «energidrikk», etc). Eventuelt kan man vurdere å spise en halv banan.

Og, som Engelski kommenterer nedenfor, kan man også sammenligne Ringer og urin:

Ingrediens Ringer Urin
Natrium 750 mg/L 1170 mg/L
Kalium 40 mg/L 750 mg/L
Kalsium 20 mg/L 20 mg/L
Magnesium 6 mg/L 15 mg/L
Kreatinin (bonus!) 670 mg/L

Urin er som regel gratis. En liter Ringer koster 89kr hos Oslo Sportslager, 89kr hos XXL og 179kr hos Milslukeren, hvis det ikke er utsolgt (Milslukeren tilbyr avbetaling på Ringer, og siden de er dobbelt så dyre er det sikkert lurt).

Farris koster ca 14kr for 1,5 liter hvis man kjøper i en vanlig butikk. Hvis vi runder opp til 10kr pr liter, betyr det at Ringer koster 9-18 ganger så mye som Farris (og smaker dritt).

Hvis du vil lese mer om Ringer, kan du ta en titt i Felleskatalogen. Der står det blant annet at Ringer er til intravenøs bruk, hva som skjer hvis du drikker for mye, litt om bivirkninger, etc. Og at Ringer koster 208kr for 10 liter.

Har man kontakter i Fresenius Kabi, slipper man visstnok unna med 5kr pr liter.

«Ringer Drink +» er forresten på Facebook: https://www.facebook.com/RingerDrink

Er det en ernæringsfysiolog i salen?

Dette innlegget ble publisert i tips og merket med , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

14 svar til Ringer: Verdens beste (og dyreste) saltvann?

 1. engelski sier:

  La oss gjøre enn sammenligning med urin:

  Natrium 1170mg/L
  Kalium 750 mg/L
  Kalsium 20mg/L
  Magnesium 15 mg/L
  pluss en real bonus
  Kreatinin 670 mg/L

  Valget mellom urin og Ringer er ikke så vanskelig, særlig 100 million av verdens befolkning drikker piss daglig for å fremme helse.

  Lureri!

 2. engelski sier:

  Har bedt Fresenius Kålrabi om følgende på FB:

  Letet i Medline for en artikkel i en peer review tidsskrift om effekten av å bruke Ringer i forbindelse med trening. Har dere en link til en vitenskapelig artikkel om saken hvor man har kjørt en blindet studie for å se på effekten?

  Venter spent på svaret

  • Blodsmak sier:

   Se Facebook-kommentarene her: https://www.facebook.com/RingerDrink/posts/351142518296099

   Ringer (Fresenius Kabi) skriver: «Det er ikke gjort studier på bruk av RingerDrink+. Olympiatoppen har noen anbefalinger som du kan se på. Her er det snakk om sportsdrikker og elektrolytter. Mange bruker nettopp RingerDrink sammen med sportsdrikke for å øke mengden ellektrolytter.»

   Loz Boz skriver: «Stemmer det at det ikke finnes noe vitenskapelig bevis at bruk av RingerDrink+ fremmer de effektene dere påstå? Er påstandene basert på synsing?»

   Ringer skriver: «Hvilke påstander mener du?»

   Loz Boz skriver: «Ringer Drink+ er et elektrolyttkonsentrat beregnet til bruk ved krevende fysiske anstrengelser. Bidrar til å opprettholde normal væske- og saltbalanse i forbindelse med trening og konkurranser…..fylle opp væske- og saltlagre
   Fresubin Er et protein‐ og energirikt næringstilskudd som gir rask
   restitusjon etter trening og konkurranser»

   Foreløpig ikke noe svar.

   • Blodsmak sier:

    Jeg har sendt epost til Forbrukerombudet:

    Fresenius Kabi markedsfører «Ringer Drink +» på http://www.fresenius-kabi.no/Produkter/Ringer-DRINK/Ringer-Drink-/ med bl.a. følgende tekst:

    «Bidrar til å opprettholde normal væske- og saltbalanse i forbindelse med trening og konkurranser. Inneholder ikke energi eller proteiner.»

    På spørsmål på Facebook, sier Fresenius Kabi at det ikke er gjort noen undersøkelser som underbygger dette: https://www.facebook.com/RingerDrink/posts/351142518296099

    Fresenius Kabi markedsfører også «Fresubin protein energy drink» (se PDF-filen «Løsningen i det lange løp» under «Mer produktinformasjon» på http://www.fresenius-kabi.no/Produkter/Ringer-DRINK/Ringer-Drink-/ – også vedlagt) med følgende tekst:

    «Er et protein‐ og energirikt næringstilskudd som gir rask restitusjon etter trening og konkurranser (20 g og 300 kcal). Bør drikkes umiddelbart etter aktivitet for å gi best restituerende effekt. Riktig restitusjon er viktig for å gjenopprette normale tilstander i kroppen raskere, og hever terskelen for å tåle større treningsbelastninger.»

    Jeg mener det er villedende å hevde at Fresubin «gir rask restitusjon etter trening og konkurranser», da det ikke finnes noen vitenskapelig dokumentasjon på at Fresubin er bedre enn f.eks. saft eller melk.

    For ordens skyld: Jeg har også skrevet om Ringer i «Ringer: Verdens beste (og dyreste) saltvann?» her: http://blodsmak.no/2012/08/ringer-verdens-beste-og-dyreste-saltvann/

    Jeg håper dere har anledning til å se på Fresenius Kabis markedsføring.

    Dette er ikke den verste markedsføringen jeg har sett, men såpass på kanten at det er greit med en avklaring.

   • Ole Jacob sier:

    Tror de har sitt på det tørre når de påstår at Ringer bidrar til å opprettholde normal salt og væskebalanse. På samme måte som vann bidrar til å bevare normal væskebalanse og salt til å bevare normal saltbalanse.

 3. Per Allan sier:

  hehe, herlig lættis :)

 4. engelski sier:

  Mer morsomheter.

  Har Ringer hatt det store gjennombrudd i USA/UK ennå? Den kommer neppe til å skje framover heller pga navnet Ringer. Ringer på engelski betyr imposter, et flott valg vil noen påstå.

  Fra thefree.dictionary.com:

  Ringer: «a contestant entered in a competition under false representations of identity, record, or ability»

  Den er også navn til noe hallusinogenisk stoff som finnes i sør amerikansk sopp av genus
  pseudoploximolarogen:

  Ringer: «the street name of a highly potent and exotic hallucinogen that is normally ingested with the mouth or some other orifice. Normally found in a rare mushroom harvested from various South American rainforests»

  Example: Dude, are you on ringer right now?

  Den er også et kallenavn for en stor dose crack kokain:

  «A massive hit of crack that makes your ears ring».

  Example: Dude, I scored a ringer

  På gatespråk betyr det også:

  «A person who you barely know that you bring/send to a party to make things interesting. Can also be someone you find on the street a few blocks away»

  Who’s that ringer you left at my house last night? I couldn’t get rid of that guy for days. He shit on my brother’s rug.

  Kilde: urbandictionary.com

 5. Anders sier:

  Om noen skulle ville kjøpe ringer, kjøp det i intravenøse pakker på apoteket. 20 kr litern ca.
  Klipp opp posen og hell over faenskapet.

 6. Blodsmak sier:

  Folkens! Nå er det kokosvann som gjelder!

  «Mange bloggere skriver om det, så jeg får lyst til å smake. Hva det er godt for, vet jeg ikke helt, men det skal visst være sunt» – idiot på 16 år

  «Det er mye større sjanse for å vinne i Lotto enn å få effekt av kokosvann» – Christian A. Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

  http://www.osloby.no/sulten/Ernaringsprofessor-om-popular-helsedrikk—Kokosvann-er-en-bloff-7180594.html

 7. Tilbaketråkk: Birkebeinerrittet 2013: 17 deltagere fra Blodsmak Sportsklubb | Blodsmak

 8. Tilbaketråkk: Birkebeinerrittet 2013: Minst 24 deltagere fra Blodsmak Sportsklubb | Blodsmak

 9. Tilbaketråkk: Tromsø-Å: 3 dager, 562km, 6100m | Blodsmak

 10. Arne David-Andersen sier:

  Rart at det kun fokuseres på salt, vi behøver litt sukker også skulle jeg tro, om man leser det jeg nylig har lest, http://www.dn.no/nyheter/2014/12/14/2028/Sport/-sportsdrikk-utnytter-et-behov-de-fleste-mennesker-har-om–yte-mer-tro-hp-og-drmmer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.