Tinnsjøen rundt m/Gaustablikk

Landevei har en serie som heter «Norges flotteste», og i nr 6 (sånn ca) skrev de om Tinnsjøen rundt, inkludert klatringen opp til Gaustablikk. Strava-loggen fra Landeveis tur heter «Tinnsjøen rundt m/Gaustatoppen – KLASSIKER!» og denne turen gikk selvsagt rett inn på huskelisten. John, Thomas og jeg bestemte oss for å sykle den, selv om Yr meldte karakterbyggende vær som ville kreve ull underst og vanntett overalt. Sånn gikk det heldigvis ikke – vi hadde været som vises på bildet ovenfor, og det ble en majestetisk sykkeltur i flott natur. Med én drøy bakke.


Vi dro fra Oslo i 9-10-tiden og kjørte til Gransherad. Der parkerte vi på en grusplass rett ved broen over elven (vanskelig å ta feil når du først er i Gransherad), tok en titt på informasjonstavlen, og fikk se sånn ca hvor turen gikk. I tillegg hadde John lagt inn ruta på sin Edge 800, i tilfelle kløning. Dessuten er det jo ikke så mange steder man kan sykle feil oppi der.


Etter 183 meter sykling var det på tide å finjustere setehøyden. Merckx ville vært fornøyd.


Og vi er i gang! Dette er et sted nede i høyre hjørne av turen, og ganske nære der det øverste bildet er tatt (håper denne geografiske terminologien ikke forvirrer). Det er briljante veier og minimal trafikk. Foto: John.

I tillegg er det noen overraskende seige bakker, som minst én av oss ikke hadde lagt merke til på Landeveis Strava-logg.


For det meste er det fin-fin vei med litt svinger, og moderate bakker. Lett kupert, kan vi sikkert kalle det. Storkupert, kanskje? Her passerer vi en kjempestor haug med flis i rasende fart. Foto: John.

Eksempel på bakke jeg ikke hadde lagt merke til:

Og en annen en:

Etter ca 80km kom vi til Austebygde, hvor det skulle pauses.


Austebygde camping: Obligatorisk skolebolle, og vørterøl.

Vørterøl er forresten offisiell drikk under De Olympiske Leker i London i år.

På Austebygde camping har de et nytt og fint servicebygg, der selv syklister innpakket i selebukser og andre innfløkte klær kan gå på do med verdighet og komfort. Thomas har lang campingerfaring, og var imponert over standarden på servicebygget. Man kan til og med ta seg en douche.


Romantikk på Austebygde camping.


På vei mot bakken opp til Gaustablikk traff jeg en tidligere friskuskollega, Nissik, som var med på Norseman. Han hadde stått opp i 3-tiden, svømt 3,8km i en kald fjord fra kl 5 og syklet 180km med mye bakker. Nå skulle han løpe maraton (42,2km) i bratt oppoverbakke.

Dette fungerte bra som en kalibrering for oss og vår egen lille sykkeltur.


Det er helt sikkert stas å se Gaustatoppen i det fjerne, og vite at man skal helt opp på toppen.

Bakken opp mot Gaustatoppen er seig uansett, og Norseman-deltagere kjenner den som «zombie hill». Det er ca 14km, og mye av bakken er 10%. Det var mange slitne folk som gikk og småløp, og det gikk ikke så mye raskere på sykkel (unntatt for John).

Her er’n:

Jeg syklet med 50/34 (kompaktkrank) og 12-25, og sleit meg sakte opp på 50rpm i 10km/t. Av og til tenkte jeg litt på at jeg hadde en splitter ny 13-29-kassett liggende hjemme (til Lysebotn-Bryne og Alpenbrevet), men for det meste tenkte jeg på at det var veldig bratt, veldig langt og veldig varmt.

Og litt på at jeg sikkert var i bedre form i fjor, etter treningsleir i Bourg d’Oisans med sykling til Col du Galibier, etc.


Før Flistjønnskaret ligger Stavsro, som serverer vafler med blåbærsyltetøy både i røra og som syltetøy, og at det smakte veldig godt.

Hytta ligger ikke helt på toppen, så etter pausing får man litt mer klatring. Hurra.


Her er vi nesten oppe på toppen av Flistjønnskaret. Hvis man har begått vaffelstopp, gjennomføres denne turen sannsynligvis med «litt» stive bein.


Se, som John og Thomas koser seg!

Heldigvis får man godt betalt for slitet.


Nedkjøringen til Tuddal er på høyde med det beste fra Utlandet. Asfalten er litt humpete, men det er likevel null problem å oppnå respektabel fart.


Sving-o-rama på vei ned til Tuddal.


Tuddal rock city.


Allerede her, med rundt 40km igjen, var alle enige om at det hadde vært en veldig flott tur.

Mer: Strava-loggene til John og Thomas.

Og: Thomas har laget video!

Dette innlegget ble publisert i rapport og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

5 svar til Tinnsjøen rundt m/Gaustablikk

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.