Test av melkeprodukter: Tine «Styrk» og Q Skummetmelk

Tine (du vet, de som lager Salma-oppdrettslaksen og forer den akkurat passe med farge, så den blir rød og fin) har nettopp lansert «Styrk», som er skummet melk med ekstra protein og kalsium. Blodsmak har testet det nye meieriproduktet, og sammenlignet med velrenommerte Q Skummetmelk.

Tine skriver om Styrk:

TINE Styrk er en fettfri melk med mer protein og kalsium. TINE Styrk inneholder 50% mer protein og 50% mer kalsium enn annen melk. Det økte innholdet av protein og kalsium bidrar til en hvit og smakfull melk, helt uten fett.

Javel? Vi tar en titt på innholdsfortegnelsen til Tine Styrk og Q Skummetmelk.

Analyse av produktenes ingredienser og næringsinnhold

Her må vi umiddelbart arrestere Tine på en rekke punkter!

I hvert fall ett: Styrk ikke er «fettfri», den inneholder 0,1% fett, akkurat som all annen skummet melk. Mens Q Skummetmelk helt tydelig inneholder «0,1% fett», mener Tine dette betyr «fettfri». Vissvass, ønsketenkning og/eller villedende markedsføring.

Når det gjelder protein og kalsium, stemmer påstandene faktisk (enhver med et snev av kompetanse innen prosentregning ser trivielt dette).

Begge produktene er merket med nøkkelhullsmerket, som betyr at de er sunnere enn hverandre (og like bra for deg som Grandiosa med Biff og Løk, som bare inneholder litt mer sukker enn vanlig Grandiosa). Positivt! (Se også: Marlboro og Absolut Vodka får nøkkelhullsmerke!)

Som en service er alle ingrediensene satt opp i denne hendige tabellen, der det positive er merket med grønt, og det negative med rødt (klipp gjerne ut, og oppbevar i lommeboken):

Ingrediens Q Skummetmelk Tine Melk Skummet Tine Styrk
Energi (kcal/kJ) 140/33 141/33 167/39
Protein 3,4 g 3,3 g 5 g
Karbohydrat 4,6 g 4,8 g 4,6 g
Herav sukker (laktose) 4,6 g 4,8 g 4,6 g
Kalsium 120 mg 115 g 173 mg
Riboflavin (B2) 0,15 mg 0,15 mg 0,20 mg
Vitamin B12 0,6 µg 0,5 µg 0,4 µg
Vitamin D 0,4 µg
Jod 16 µg 16 µg
Fosfor 90 mg 135 mg

Forskjellene er vel ikke større enn at hvis du spiser noe som helst annet (en kjøttbit,en fiskebit, en liten grønnsak, litt gammelost, etc) den dagen du drikker melk, vil det jevne ut de bittesmå forskjellene i protein og kalsium. Det gjelder nok også om du drikker en hel liter, til hvert måltid.

Men! Fosfor er en skummel affære, og er selvsagt markert med rødt. Her er et utdrag fra Wikipedia:

[…] fosfor er ekstremt giftig og en dose på 50 mg er dødelig for mennesker.

Drikker du en desiliter Styrk, byr det altså på problemer, siden det er dødelig. Er man interessert i å leve, gjør man klokt i å styre unna Styrk

Ekspertuttalelse

Her holder det  å sitere fra Sykkelnytts eminente artikkel om melkens fortreffelighet som restitusjonsdrikk:

Stuart Philips, fra «Exercise Metabolism Research Group» ved McMaster Universitetet i Ontario, har også utført en rekke studier på melk.

– Melk inneholder proteiner som synes å passe muskelreparasjon best. Melkens unike blanding av kasein og myse, inneholder aminosyrer i et mønster som ligner på muskelens proteiner. Det har også andre viktige mineraler og næringsstoffer som kroppen trenger, så det er en praktisk pakke av næringsstoffer som er bra for deg.

Spørsmål? Kontakt Stuart.

Smak

Noen spiser hva som helst så lenge de tror det er «sunt» (folk drikker tross alt Ringer, verdens dyreste saltvann), men her skal vi likevel si litt om selve smaken.

Styrk ser ut som vanlig melk, lukter som vanlig melk, men den smaker ikke som vanlig melk. Styrk smaker som melk som får deg til å veldig raskt sjekke utløpsdatoen på kartongen. Ikke fordi du er sikker på at den er sur, men fordi du øyeblikkelig lurer på om den slurken ikke smakte litt pussig, og kanskje det kan være fordi «best før»-datoen er passert med en dag eller to.

Det er den sannsynligvis ikke, det er bare sånn Styrk smaker. Det er ikke direkte vondt (mer litt pussig), men det er jo ikke spesielt godt, heller.

Man kan kanskje venne seg til det?

Holistiske betraktninger

Begge kartongene kan gjenvinnes – med kork – og gjør du det, kan du innbille deg at du kan vinne i et lotteri (uten grasrotandel).

Tines kartong har «Nyt Norge»-merket, som er arvtageren til «Godt Norsk». «Godt Norsk» ble avviklet etter noen leie episoder (f.eks. E.coli hos Gilde og tvilsom kyllingproduksjon), men «Nyt Norge» er sikkert helt topp?

Tine er ansvarlige for suksesser som «smørkrisen» (som selv melkebøndene mener burde vært avverget) og et solid lager på 3200 tonn tørrmelkpulver de ikke helt vet hva de skal gjøre med.

Kvalitet og kompetanse satt i system, som de sier selv.

The Colbert Report: Norway’s Butter Shortage: Due to a high-fat low-carb diet craze, Norway has no butter and no hope of rebuilding its butter reserves.

Men hva med Q Skummetmelk?

Q-meieriene har verken like lang historie som Tine (det var jo forbudt med konkurranse til 1996), «Nyt Norge»-merke eller 3200 tonn tørrmelkpulver å slå i bordet med, men de har Kavlifondet: O. Kavli og Knut Kavlis allmennyttige fond. Det er jo fint.

Det er nesten så man kan se bort fra det tullete målevinduet på kartongen.

Dette innlegget ble publisert i ymse og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

21 svar til Test av melkeprodukter: Tine «Styrk» og Q Skummetmelk

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.