Skagen Marathon 2012

Nervøs tripping rett før start. Vesentlig mindre trengsel ved startstreken enn det jeg er vant med fra løp i Norge. Speaker måtte be deltakerne om å trekke nærmere streken like før start.

Arrangementet heter Skagen marathon, men man kan velge mellom 1/1, 1/2, 1/4, og 1/8 marathon (mistenker at det er minst en mann i styret som er glad i brøk).  Løpet er ikke blant de største i Danmark, men de hadde allikvel i overkant av 1200 deltakere under årets løp. Løypa er fin og løpet er meget godt arrangert, det til tross for at årets utgave bare er den tredje i rekken.

Plussiden:

 • Flat løype
 • Fin t-shirt og medalje
 • Hyggelige funksjonærer
 • Nok toaletter (til og med 4 steder i løypa!)
 • Flødeboller(!) til alle etter  målgang (disse danskene…)
 • Fin nettside og online resultservice

Minussiden:

 • Vind
 • Stor variasjon på deltakerenes nivå(ble løpende mye alene)

(Ingen av delene har arrangørene særlig styring på så egentlig er det ingen minussider å snakke om.)

I Danmark er det mindre fokus på tider og resultater enn i Norge. Den vanligste lykkeønskningen før start er «God tur!» Her har nordmenn noe å lære, hvor mye handler om tider, plasseringer og persing. Er ikke det granne bedre selv, men helt klart noe å tenke på.

50 meter ut i løpet og feltet er fremdeles samlet. Blodsmakløperen ikledd gul trøye og blå customized buff. Forhåpentligvis stiller Blodsmakløpere i raffe drakter med klubbnavn på neste sesong.

For fjerde gang for sesongen stilte jeg til start på halvmaraton. For to uker siden perset jeg med over fire minutter da jeg kom mål på 1.25.51 i Oslo, jeg hadde dermed ingen perseplaner i dag. Allikevel visste jeg at muligheten var der, løypa er paddeflat, været var fint og jeg er i form. Jeg var selvfølgelig syk to dager før start denne gangen også, tror det er en viktig del av oppladningen,  men løpsdagen var jeg mer enn frisk nok til å løpe.

Mitt eget løp var et jobbeløp, de første 5 km gikk på 20 minutter og 10 km ble passert på 40.20. I rute til pers og en tid på 10 km jeg ville vært superfornøyd med for to år siden. Har mer eller mindre sluttet «å hate» underveis på løp, men måtte jobbe litt med meg selv mellom 10 og 15 km. Løpere er skrudd sammen forskjellig, men for meg er dette de tyngste kilometerene under en halvmara.

Mye av løpet gikk på sykkelstier. De er det mye av i Danmark. Bildet er vel tatt rundt 15k.

Denne gangen gikk allikevel dette partiet forholdsvis greit mye takket være medvind i mange kilometer. Jeg løp disse kilometerene stort sett på 4 blank fart. Men fra vending ved Skagen fyrtårn ble det tungt. Det er ikke mer enn fire kilometer igjen, men fire kilometer i frisk motvind. 8 m/s midt i fleisen de siste kilometerene ble en kamp. Kilometertidene gikk fra 4 blank til 4.10 og pulsen ytterligere opp. Heldigvis var jeg ikke den eneste som syntes dette var slitsomt. Jeg passerte to mann på denne strekningen. Det er lite som motiverer mer enn å hente inn løpere på slutten av et løp. Fikk litt sekundering fra familen støtteapperatet på at tiden fra Oslo var innen rekkevidde. Jeg klemte ut de siste kreftene og «spurtet» mutters alene de siste 200 meterene og forbedret persen med 18 sekunder fra Oslo.

Kun tre kilometer igjen. Dette var det andre løpet mitt på to uker med New Balance MRC 1600. Superlett og superrask. Litt ømme legger i ettertid, men det er det verdt!

Etter litt pusting  i bakken (bokstavelig talt) ble det medalje, sportsdrikk, og flødebolle (kokosboller uten kokos). I deltakerteltet solgte de selvfølgelig røde pølser, øl og Gammel Dansk (disse danskene…)

Flødeboller til deltakerne bare minutter etter målpassering. Her snakker vi restitusjonsmat. Det stod i tillegg en flødebollevakt og registrerte alle som fikk. «Bare en til hver.» Like greit det.

Til slutt var det tid for å sjekke ut resultatlister. Fasit: 1.25.33 og 9.plass totalt på distansen, noe som holdt til 4.plass i klassen (M 35-44). Om det ikke er toppidrett så er det jo bare å innrømme at det er stas å se navnet sitt inne på topp 10.

Topp 10! Etter finredigering av listene viste det seg at jenta som lå på 4,plass i herreklassen hadde brutt løpet etter tolv kilometer. Endte dermed på 9.plass. For de som fulgte ekstra godt med under London OL så bør vinneren være et kjent navn. Mannen representerte Danmark på maratondistansen.

Resultater finner du her

 

Medalje med dato. Proft!

Premieutdeling halvmaraton. Topp stemning. Kan virke som bronsevinneren er litt starstruck når han havner på pallen sammen med landslagsløper Jesper Lind Faurschou.

I utøverteltet var det mulig å fylle på med all slags drikke etter løpet. Vurderte en rask Fernet, men nøyde meg med et svart kaffe.

Dette innlegget ble publisert i Blodsmak Sportsklubb, rapport og merket med , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

11 svar til Skagen Marathon 2012

 1. Christian sier:

  Gratulerer med knallsterkt løp! Og pers! Gøy å se Blodsmak Sportsklubb hevde seg i internasjonale konkurranser.

  Flødeboller og barskap er PRO. Uforståelig at du ikke tok en Fernet.

  • Kjetil sier:

   Det kan ikke være lenge før Blodsmak stiller med egne restitusjonstelt på utvalgte arrangement!

  • Thomas sier:

   Danskene er nok bedre på forpleining enn nordmenn. Ser i ettertid at Fernet burde vært inntatt, men det kom så bardust på. Neste år derimot!

 2. Frode sier:

  Gratulerer så mye Thomas. Knallsterkt nok en gang. Lønner seg å bli syk for deg. Super rapport.

  PS: Jeg pleier alltid å si «God tur» før løp, fin tradisjon.

  • Thomas sier:

   Takker! Tror man kjenner etter litt for godt når det nærmer seg raceday… Skal huske på å ønske deg god tur på startstreken på Hytteplanmila. Gleder meg allerede til det løpet.

 3. Kjetil sier:

  Gratulerer!

 4. Martin Jacobsen sier:

  Hey Thomas, gratulerer med resultatet, kjempe fin tid, og ikke mindst kjempe fin artikkel:-)
  blev selv nummer 85, (samlet), med min 1ste. halvmaraton:-)

  • mrhaug sier:

   Takk for det! Og gratulerer med halvmaratondebuten. Husker veldig godt min egen debut for tre år siden, jeg hadde aldri deltatt på løp før og aldri løpt lenger enn 13 km og koom meg i mål rett under 1.45 og var superfornøyd! Lykke til med de neste løpene dine!

 5. Espen sier:

  Det her var rått Thomas!!!! Grattis med ny pers!

 6. Hallvard sier:

  Godt løpt og fin rapport.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.