Praxis klinger: Hvordan er de i praksis?

Det var en mørk og regnfull kveld.. og jeg satt og leste på interwebben:

Poor front shifting can really ruin an otherwise amazing drivetrain setup.  Not to mention, it can really put a downer on your rides.  I myself have been victim of poor front shifting.  My cyclocross bike came set up with amazing Cannondale Hollowgram SI cranks, but used FSA rings.

Nettopp! Ugrei giring er roten til alt ondt, og den nye sykkelen min kom med – akkurat – Cannondale Hollogram SISL2-krank med FSA-klinger!

For å perfeksjonere middelmådigheten burde jeg kanskje kjøpe et par klinger fra Praxis Works? Konklusjonen i testen på Bikerumor var:

We get to test a lot of really nice stuff here at BikeRumor. And while we usually end up with positive reviews, usually a product has at least one downside.  This time, I have yet to find one.  Even the price is decent at $160 for either the compact roador a cyclocross version.  If you are in the market for new chainrings these should be at the top of your list.

PEZ Cycling News har også testet Praxis, grundig, og skriver til slutt:

Now I’m faced with the task of replacing all of the rings and chains on every bike I have (and spec’ing the rings on the next couple projects). Praxis Works forged rings mated with the KMC and Wipperman chains I have on hand are a substantial enough upgrade in performance that I’m not waiting for the others to wear out.

Saken var avgjort, det måtte handles! Praxis-bestillingen på svarte 50/34-klinger ble sendt torsdag kveld, og i dag, mandag, kom  FedEx-mannen – og mekkekongen kunne gå til verks.

Først: Masse spennende bilder av utpakkingen!

Eksteriørbedømming av pappeske. Det kostet litt ekstra med rask levering, men heller det enn at Posten surrer det bort og/eller bruker en uke på å kløne med fortolling.

Ser man dét, ja, Praxis har valgt løsningen med oppblåsbare plastgreier. Lett og fint.

Katalog og klistremerker er hyggelig å få med. Da kan man både reklamere og se om det kanskje er noe mer man burde kjøpt. Det har jo hendt.

Sånn ser klingene ut, der de ligger i posen.

Forside.

Bakside. Made in Taiwan, gitt.

En relativt rett-på-sak-pakke, kan vi vel si.

Detalj. Som Praxis visstnok har sagt: «Individual tooth profiles, alternating tooth angles, timed ramps and tactically placed shift elevators are all jam packed onto a Praxis ring.» Og det ér mye detaljer og ting, som sikkert er gjennomtenkt og fint. Klingene leveres som tilpassede par, og å adskille dem vil få omtrent disse konsekvensene:

Praxis kaldsmir («cold forges» på engelsk) klingene, og det er veldig flott – les gjerne om prosessen hos Praxis. Til pressingen bruker de en kolossal maskin:

kolossal maskin

Det er så å si ingen andre som lager klinger på denne måten (jeg tror den andre produsenten er en japansk fiskeutstyrs- og sykkeldelprodusent på S).

Klingene veier 122g. Med papirlapp. Vi kan kanskje si 120g? Vekten var nesten umulig å finne ut på nett, så veiingen var fryktelig spennende. Men er 120g lettere enn FSA-klingene? Følg med.

Montering av klinger er lekende lett, i hvert fall på de fleste kranker. Det er fem bolter med umbrako på ene siden, og et spor til en skrutrekker (eller, i mitt tilfelle, en dings fra en Clas Ohlson-verktøytavle) på andre siden (hvis man glemmer å holde igjern på baksiden av umbrakobolten, kan det ta sin tid). Jeg trengte ikke ta av kjede, pedalarm eller «spider». Gjort i bedagelig tempo, og litt forsiktig for å ikke ripe, tar det maks ti minutter. Eller fem. Det er så lett at Park Tools ikke har brydd seg med å forklare det.

Sånn så det ut før, med FSA-klinger.

Sånn ser det ut etter, med Praxis-klinger.

Oversiktsbilde av krank.

Så var det på tide å veie de gamle, utdaterte, totalt passé FSA-klingene. 156g! 36g mer enn Praxis. Dette kommer til å gi svært merkbare resultater i absolutt alle rykk og klatringer. Det blir garantert en spektakulær PR-bonanza på neste Strava-logg.

Hvis noen lurer på hva krankboltene veier, er det 10g. Har kan man sikkert spare mye vekt ved å bytte til noen lettere (her er noen som bare veier 9g – ni!).

Ok, men hvordan ser sykkelen ut nå, med Praxis på plass? Jo, sånn:

Oversiktsbilde av krank med tilliggende herligheter (middelmådig syklist på andre siden av kamera).

Og hvordan er Praxis i praksis? Aner ikke! Men det kommer en liten oppdatering her når jeg har syklet en tur med dem. I mellomtiden kan du ta en titt i Facebook-albumet til Praxis, der det er bilder av mange(!) sykler med forskjellige Praxis-varianter – nå også sykkelen min.

Oppdatering: I praksis (9. september 2013)

I praksis fungerer Praxis tipp-topp! Hvis man har justert giret skikkelig, smetter kjedet opp og ned både raskt og stille. Drevene er sikkert mer enn stive nok, jeg har aldri merket noe fleks (selv ikke med 200W..). De gjør jobben, men gjør ikke noe av seg – egentlig har jeg ikke tenkt noe på dem i det siste. Det som sto i testene jeg leste (se linker øverst) var riktig: Dette er bra saker!

 

Dette innlegget ble publisert i ymse og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

8 svar til Praxis klinger: Hvordan er de i praksis?

 1. Kristian sier:

  Hei.
  Ser meget fristende ut..
  Ett spørsmål, dog muligens fryktelig dumt, men funnet litt forskjellige svar/muligheter på verdsveven.
  Måtte du ta av kranken for å bytte ringene? For meg blir det plutselig litt mer komplisert hvis tilfelle;)

 2. Blodsmak sier:

  Næmmenharrusetta! Praxis har lagt til sykkelen min i Facebook-albumet. Mange fine sykler der.

 3. Kristian sier:

  Takk for svar..
  Da skal man ikke se bort ifra at det går en bestilling på 36/52 i løpet av dagen..

 4. Tilbaketråkk: Alpenbrevet 2013: Platintour (276km, 7031m) | Blodsmak

 5. Arne sier:

  Heisan! Et par år etter…hva er status her da. Fortsatt da shit, eller skrap for lenge siden og byttet til noe nytt og bedre?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.