Singlespeed NM 2013

24. september august gikk SSNM13 – Singlespeed NM 2013 – av stabelen, og det var en folkefest! Været var perfekt, alle deltagerne var ekstremt hyggelige, og også publikum holdt svært høy standard. Det var i det hele tatt et fenomenalt flott arrangement. Hvis du gikk glipp av det, kan du få et lite inntrykk av hvordan det var i denne rapporten.

Vi limer likegodt inn litt tekst fra invitasjonen:

Blodsmak Sportsklubb har den glede å invitere til, etter det vi vet, uoffiselt Singlespeed NM 2013. Som det går frem av tittelen er dette NM for de som liker å sykle i feil gir. Du trenger ikke ha dedikert singlespeed for å stille opp, men dersom sykkelen din er med flere gir, må du teipe over girspakene dine slik at du ikke kan gire.

Løypa består nesten utelukkende av stier, med unntak av et grusparti på ca. 237 meter. Dersom du har syklet bollecup (United Bakeries Cup) på Langsetløkka vil du være kjent med mye av løypa. Starten er i ekte singlespeed-mesterskapsstil: ca. 200 m løping opp en bratt kneik. Bare å glede seg. Runden skal sykles to ganger, og blodsmaken kommer garantert til å gjøre seg gjeldende.

Vinneren er den som kommer først i mål. Etter arrangementet blir det premieutdeling, grilling og hygge. Dette er minst like viktig som konkurransen.

Det er ingen overdrivelse å si at det var menneskehistoriens mest imponerende premiebord:

Tusen takk til Torshov Sport, som stilte med enormt mye bra – inkludert racingjakke, racingbag, racingdekk, racingslanger og flasker fra racinglaget Team YT. Veldig, veldig bra. Tusen takk til Oslos flotteste kaffemennesker i Supreme Roastworks også, som stilte med spesialprodusert Blodsmak-kaffe. Meget, meget bra.

I tradisjonell singlespeed-stil var startnummerene papptallerkener. Her ser vi hvordan Øyvind med stødige hender gjør ting klart:

Her ser vi et stk. ferdig startnummer, festet på sykkel:

Som vi skrev i invitasjonen: «dersom sykkelen din er med flere gir, må du teipe over girspakene dine slik at du ikke kan gire«:

Pro.

De fleste har vel fått med seg at amatørene i styret i Blodsmak Sportsklubb først valgte å selge sokker som var alt for lave? Her kan både lav og høy sokk sees i bruk, på føttene til et styremedlem som insisterte på å kle på seg selv:

Det var som sagt topp vær, og praten gikk løst rundt premiebordet:

Truls, rammebygger og (generelt sett meget nevenyttig fyr og) innehaver av Johnsen Frameworks i Hølen hadde laget noen ekstremt forseggjorte premier: Opptrekkere i stål, med innstemplet «1. PL. SSNM 2013 BLODSMAK SK», og tilsvarende for 2. og 3. Herlighetene kom i spesiallagde holdere av kobber og kork. Nydelig.

Rittet

Løypa var ganske nøyaktig 5km lang, kupert og utfordrende, og hadde start og mål på Langsetløkka på Kjelsås. Denne syklet vi to (2) runder:

Starten var, som normalt, «Le Mans»-stil, og alle deltagerne løp opp fra grusveien som går langs Maridalsvannet, opp en del av løypa og opp til der syklene lå på gresset. Kanskje 200m, og 20 høydemeter? Dette sikret spredning allerede fra start, og sikret også at alle fikk rikelig med melkesyre fra første sekund.

Siden jeg syklet selv, vet jeg egentlig bare hvordan det gikk med meg selv. Bjarte løp raskest opp bakken, og forsvant avgårde på sykkel. Jeg kom opp sammen med pelotonen/grupettoen, og så begynte stresset! Først bort gresset og opp grusveien, før Bjartes crux leder inn på stien. Det er fin sti, men med ett gir, og dermed stort sett feil gir, og et voldsomt prestasjonspress, var det liten tid til å nyte. Jeg lå på hjulet til Øyvind, og ante bare svakt at det var flere et sted bak oss. Øyvind er rask og elegant, og det var et slit å henge på. Da vi kom ut på grusveien, krysset en liten bekk (river crossing!) og skulle sykle ned en litt steinete bakke, bestemte jeg meg: Det er her det må skje! Støtet! Jeg må dra på ned den bakken! Jeg tok frekt innersvingen på Øyvind og tråkket på nedover. Dét var dét! Etter det tok han meg aldri igjen! Fantastisk! For en taktikk! For en kløkt! For en fart!

Det betyr ikke at jeg ikke var livredd for at han skulle ta meg igjen. Det var jeg nemlig helt til vi var i mål. Jeg snudde meg så å si hele tiden, og vher gang var jeg redd for å se øyvind komme susende, lekende og lett, og hale innpå. Jeg ville vinne en opptrekker, og jeg ville ha 2. plassen. Minst!

Det verste stedet på løypa var grusbakken etter «Le Mans»-bakken. «Le Mans»-bakken var tung, og beina mine var rimelig ferdige da jeg kom opp og ut av skogen. Dessverre var det ikke slutt på slitet da, for det neste var en bratt bakke med løs grus. Det føltes nesten som jeg skled baklengs, mens beina var tunge som bly, pusten gikk som på en hval, pulsen dundret, blodsmaken var markant, og jeg hadde helt feil gir.  Jeg var alvorlig bekymret for at Øyvind skulle ta meg igjen, men merkelig nok gikk det bra. Kan han ha vært like sliten?

Underveis møtte jeg også en gang Dan, en veteran i SSNM- og SSWC-sammenheng med mange sterke 4. plasser, og han var helt klart på bærtur. Det første nok til at en mulig pallplassering var utenfor rekkevidde, dessverre. Andre ryttere hadde også litt problemer med veivalget, og dette er noe arrangørene (som altså inkluderer meg selv) må ta tak i til neste gang.

Vel, vel: Til tross for mine hyppige og panikkaktige blikk bakover for å se om forspranget mitt hadde skrumpet inn, ble Øyvind etterhvert borte. Jeg så ikke noe mer til han, hurra! Men jeg fikk øye på Bjarte, som var i tet! Det var super motivasjon. Bjarte er jo et slags overmenneske og idol for meg (til tross for og/eller på grunn av at han bare er ca halparten så gammel), og det var både overraskende og veldig stas å se at han bare var noen hundre meter foran meg. Jeg klemte ut de siste kreftene, og økte farten med ca .. ingenting. Helt på slutten av løypa, da jeg visste det bare var ca 500m til mål, hadde jeg et bittelite håp om å ta igjen Bjarte, men det gikk selvsagt ikke.

Resultater

1. Bjarte Bjørgen Olsen (Johnsen Frameworks / Blodsmak Sportsklubb)
2. Christian Løverås (Blodsmak Sportsklubb)
3. Øyvind Gjermshus (Johnsen Frameworks / Blodsmak Sportsklubb)
4. Dan Ullén (Blodsmak Sportsklubb)
4. Truls Erik Johnsen (Johnsen Frameworks)
4. Terje S. R. Mork (Blodsmak Sportsklubb)


Høytidelig stemning på pallen.

Her ser vi alle deltagerne på Singlespeed NM 2013, for en gjeng!

Etterpå var det premieutdeling, ved loddtrekning: Alle deltagernes papptallerker ble lagt i bagen, og alle i publikum skrev navnet sitt på en tallerken hver og la dem også oppi. Så trakk vi tallerkener opp av bagen og delte ut jakke, bag, flasker, kaffe, Blodsmak Sportsklubb-rekvisitter, osv. Det var mange som fikk flere premier, og stemningen var meget god!

For min egen del feiret jeg med boblevann på terrassen til langt på natt:

Mange takk til alle som deltok og alle som kom for å se på. Dette lover bra for SSNM 2014! I mellomtiden oppfordrer vi alle til å dra innom både Torshov Sport og Supreme Roastworks, helst flere ganger. La det bli en god vane.

Oppdatering: Flere bilder

Esben johansen har sendt inn noen bilder, mange takk!

055 057 058 060 061

Om Christian

Chief mEdiocre Officer.
Dette innlegget ble publisert i rapport og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Singlespeed NM 2013

  1. Øyvind Aas sier:

    24. september? Syklet dere fortere enn lyset?

  2. Tilbaketråkk: Blodsmak Sportsklubb: Styremøte februar 2015 | Blodsmak

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.