Molden opp medsols

Toppen! Så glad kan man bli av å løpe opp et fjell. Bildet er tatt før nummer 83 så resultatlista og innså at vårens prioritering av mental trening nok ikke var nok til å oppnå perfekt middelmådige resultater.

Molden opp er et motbakkeløp i Luster kommune som starter ved fjorden utenfor legendariske Tørvis hotell i Marifjøra og slutter på toppen av Molden, 7 200 meter og 1 116 høydemeter seinere. I år gikk løpet den 21. juni, og Blodsmak var med.

Når man reiser fra Oslo gleder man seg litt ekstra når løpet er på vestlandet. Da flyr vi med Widerøe, og det er alltid gøy. Denne gangen var ikke noe unntak. Kapteinen tok meg i hånda og presenterte seg da jeg gikk om bord. En kikk innom cockpit ble også spandert. Stas.

Flytiden er beregnet til ... Sogndal

Flytiden er beregnet til … Sogndal

Da flyvertinnen slo av en prat underveis meldte sidemannen seg på da han hørte jeg skulle løpe Molden Opp. Han var nemlig kokk og skulle til Tørvis Hotell for å bidra under banketten. Han regnet med å bli hentet av hotelldirektøren og jeg kunne gjerne få sitte på fra Sogndal lufthavn, noe jeg også fikk.

Altså: Detta landet!

Vi har alle våre rutiner og tradisjoner når vi skal gjennomføre tunge, fysiske anstrengelser som motbakkeløp, 4×4-intervaller, kommunespurter, gressklipping eller annet. En av mine er at jeg unner meg et noen glass dessertvin når jeg er i mål. Ingenting får opp blodsukkeret som Sauternes. Luster kommune har selvsagt sitt eget utsalg til dette formål.

Åpent når du trenger det mest

Åpent når du trenger det mest

Det fine med Sauternes er at de kommer i halvflasker slik at du ikke trenger å bære med deg mer sukker enn du har planlagt å konsumere. Du får dessuten plass i sekken til en ekstra genser og ei tørr T-skjorte.

Nøyaktig klokka 11.16 (Moldens h.o.h.) går starten i konkurranseklassen. Det er ingen seeding eller noe slikt, men det er liksom ikke noen tvil om hvem som skal stå først i disse løpene. Raske motbakkeløpere kjenner du igjen på senene, fjærvekta og blikket som sier «Jeg skal først opp». Mer om dette lengre ned.

Vi andre lusker ti-femten meter lengre bak.

En slags spontan orden sørger for at folk starter omtrent i den rekkefølgen de kommer opp.

En slags spontan orden sørger for at folk starter omtrent i den rekkefølgen de kommer opp.

Som i de fleste løp som går opp et fjell er det påbudt med sekk. to og enhalv kilo skal den veie på toppen. Antrekket er gjerne tekniske trøyer og tights med kompresjon for ekstra spenst.

GPS-brikke i farger som matcher skoene. Profft!

GPS-brikke i farger som matcher skoene. Profft!

Traseen starter med et relativt slakt stykke på grusvei før den svinger opp på sti i skogkledd fjell. Det at du løper i skog kan fort få deg til å tenke at det ikke er bratt. Det er en noe beina dine snart minner deg på at er en illusjon. For undertegnede som jobber med forhandlinger til daglig var det derfor en vitamininsprøytning å møte en nylig avgått hardhaus av en forhandlingsleder i Unio stat som hadde brutt og var på vei ned igjen etter bare et par kilometer. (Mannen skal få være anonym da han nå har blitt politiker og AP-topp i Luster kommune)

Fine stier opp Molden

Fine stier opp Molden

Regn ut stigningen selv ...

Regn ut stigningen selv …

Det er tre drikkestasjoner underveis der du kan velge mellom saftogvann eller bare vann.

Utrolig entusiastiske folk deler ut drikke underveis

Utrolig entusiastiske folk deler ut drikke underveis

De omtenksomme innbyggerne i Luster har dessuten hengt opp poster med spørsmål underveis slik at du aldeles tilforlatelig kan ta deg noen ekstra pauser. Ingenting å si på at du stopper for å lese, tross alt!

Klar melding!  Fullfør turvettregelen, det er ingen skam å H) Snu, U) vende, H) returnere

Klar melding!
Fullfør turvettregelen, det er ingen skam å H) Snu, U) vende, H) returnere

Sju komma to kilometer er tungt i dette terrenget. Men de fleste kommer tross alt opp og i et overraskende godt humør. Masse heiing fra hundrevis av deltakere i turklassen som starter noen timer før, hjelper. Det samme gjør den fantastiske utsikten.

Toppen! Så glad kan man bli av å løpe opp et fjell. Bildet er tatt før nummer 83 så resultatlista og innså at vårens prioritering av mental trening nok ikke var nok til å oppnå perfekt middelmådige resultater.

Toppen! Så glad kan man bli av å løpe opp et fjell. Bildet er tatt før nummer 83 så resultatlista og innså at vårens prioritering av mental framfor fysisk trening nok ikke var nok til å oppnå perfekt middelmådige resultater.

I de fleste motbakkeløp som arrangeres i nynorskkommuner er du henvist til å komme deg ned på samme måte som du kom deg opp, altså til fots.(*)  Der du sitter og leser kan det sikkert framstå som en enkel nedstigning sammenlignet med å løpe opp. Sannheten er at det er motsatt. Iblant er det nesten som en studie i Silly-walk. Undertegnede intet unntak. Lårene har rett og slett ikke nok motstand igjen i seg til at man klarer å gå normalt.

Belønningen kommer ved Fjorden, baby! Tørvis hotell disker opp med Barbeque, øl og mineralvann. Klasserestitusjon og kanonstemning!

Koteletter og sportsdrikk på Tørvis etter løpet

Koteletter og sportsdrikk på Tørvis etter løpet

Tørvis er stedet å være etter Molden Opp. Premier i alle klasser.

Tørvis er stedet å være etter Molden Opp. Premier i alle klasser. Korrekt antrekk er «Skadlaturkle» i gilde farger fra Luster sparebank.

Mens vi fikk fylt glykogenlagrene var det premieutdeling fra verandaen på Tørvis. Det er tydelig at hele bygda stiller seg bak arrangementet og det var premier fra både lokale sponsorer, arrangører og kommunen til både klassevinnere og til de skoleklassene i kommunens sju skuler som hadde størst prosentvis deltakelse. Det er ingen overdrivelse å si at Molden opp er en folkefest i Luster kommune. Ordføreren selv hadde ordet!

Banksjefen i Luster Sparebank deler ut pengepremier til klassevinnerne.

Banksjefen i Luster Sparebank deler ut pengepremier til klassevinnerne. Dresskode i banken denne dagen var  «Casual saturday»

Etter premieutdelingen er det noen timers restitusjon før banketten. Det viser seg at selveste Ludwig Wittgenstein hadde hytte i Luster kommune, noe biblioteket på Tørvis hotell bærer preg av.

Et sunt sinn i et sunt legeme.

Et sunt legeme men svak på sjelens vegne.

Banketten er et must for tilreisende og dekker næringsbehovet du måtte ha etter Barbequen med god mat på hvite duker. På et tidspunkt begynner bandet å spille og dørene åpnes for publikum. På forespørsel om hvordan dette ville komme til å utspille seg svarte resepsjonisten på hotellet vennlig:

-Det blir bygdafest med adle tjenneteikn.

Whats not to like?

Molden opp er en fest alle denne bloggens lesere burde få med seg. Men det er tungt. Undertegnede gikk på en lei smell på vei opp og lover å løpe raskere neste år.

Sånn nå har jeg sagt det på internett, så da kommer det til å skje!

 

* Noen påsto at de hadde observert en syklist på toppen av Molden denne dagen. Vedkommende skal ha snakket svensk. Dette er dog foreløpig kun et rykte. Det virker svært usansynlig at noen skulle finne på å besykle dette fjellet.

 

BONUS: EKSKLUSIVT SEIERSINTERVJU!

Da Blodsmaks utsendte ble sittende ved siden av årets vinner og nyslått rekordinnehaver, Torstein Tengsareid på flyplassen ba vi selvsagt om et ørlite intervju. Torstein er 25 å og løper for Egersunds idrettsklubb. Til vanlig jobber han som gymlærer (selvsagt). Han løp de 7,2 kilometerne fra fjorden og opp til 1116 meter på utrolige 46 blank.  Denne svært sympatiske unge mannen har noe å lære oss!

 

Blodsmak: Gratulerer med et usansynlig imponerende løp! Hva føler du nå?

Torstein: Takk, godt fornøyd. Men tror det er mulig å løpe enda litt fortere.

B: Hva synes du om traseen?

T: Molden er ganke perfekt, der kan jeg springe hele veien fra start til mål.

B: Molden opp er en del av Norgescupen. Har du ambisjoner om å delta i alle?

T: Ja. Detter var tredje løpet i år. Jeg leder nå samenlagt med en første, en andre og en tredjeplass. Ambisjonen er å være blant de aller beste i Norge motbakkeløp. Akkurat nå er vi tre-fire som rivaliserer om pallplassene.

B: Du er fra Egersund. Deres høyeste fjelltopp er på 200 meter. Hvorfor ble det motbakkeløper av deg?

T: Jeg løp bane før, men trives utrolig godt ute i terrenget. Jeg har en kameratgjeng som dreiv med motbakke og ble bitt av basillen da jeg merket at jeg  motiveres veldig sterkt av å nå toppen først.

B. Hvordan trener du til å løpe så rasende fort opp høye fjell, når du ikke har tilgang til dem der du bor?

T: Det blir intervaller. Hurtig opp og pause jogg ned. Men jeg har en bakke på en god mil like utenfor Egersund som jeg også løper i innimellom. Utenfor sesongen blir det uansett mest løping på flat grunn.

B. Intervaller gjør jo fryktelig vondt, sier de som har prøvd. Hvor lenge varer en slik økt for deg?

T: Totaltid på en bakkeintervall er ca. 40 minutter med intensitet litt over terskel (!). Det gjør jeg  tre ganger i uka.

B: Hvor mange timer løping skal du ha i løpet av ei uke?

T: 14-15 timer løping i uka gjennom våren, fordelt på 13 økter.

B: Tretten økter i uka? Hva med hviledag, driver du med sånt?

T: Søndag er hviledag. Da springer jeg gjerne en langtur på to til tre timer. Helst rolig i terrenget.

B. Akkurat.

(intervjuet forsetter under bildet)

Tidenes raskeste deltaker i Molden Opp, Torsten Tengsareid poserer med Blodsmak-flaske til ære for alle med mer gjennomsnittlige mål og resultater. Den ubarberte mannen til høyre kom rett fra banketten og snek seg med på bildet.

Tidenes raskeste deltaker i Molden Opp, Torsten Tengsareid, poserer med Blodsmak-flaske til ære for alle med mer gjennomsnittlige mål og resultater. Den ubarberte mannen til høyre kom rett fra banketten og snek seg med på bildet.

B. Hva er ditt beste restitusjonstips?

T: Etter et løp, mener du?

B: Ja, eller en treningstur.

(Her blir det en liten pause i intervjuet mens Torstein leter etter en høflig måte å svare på. Det blir fort tydelig at han ikke oppplever det samme behovet for restitusjon etter en vanlig treningsøkt som enkelte andre gjør.)

T: Spis mat. En brødskive med syltetøy, hva som helst. I tillegg er det lurt å holde kroppen i bevegelse.

B: Hva er den beste sportsdrikken?

T: Jeg bruker Squeezy. Den fungerer veldig bra for meg.

B: Hva med Vørterøl? Har du forsøkt det?

T: Nei. Jeg vet at det er noen som bruker det, men jeg har ikke smakt det selv.

B: Hva er ditt råd til førti-femtiåringer som vil holde seg i passe god form?

T: Gjør det du synes er gøy. Da klarer du holde trykket oppe over lengre tid. Har du litt høyere ambisjoner kan du legge inn en rolig langtur. Det er bra for motivasjonen.

 

Blodsmak takker den svært likandes Torstein for intervjuet og ønsker lykke til med satsingen videre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Blodsmak Sportsklubb, rapport og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Molden opp medsols

  1. Knallbra referat og gratulerer med vel overstått! Har aldri løpt opp, men har vært på toppen av Molden flere ganger. Kanskje Sogns flotteste utsikt…

  2. Kjetil sier:

    Mange takk, Tormod. Bli med neste gang.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.