Potetkanon

Det finnes enkelte som hevder at skyting med potetkanon ikke er idrett eller sport, og disse kan umiddelbart ta dekning. Potetkanon er selvsagt både idrett og sport, av edleste sort! Skyting med potetkanon utfordrer både på det fysiske og psykiske plan, både hos utøver og andre som befinner seg i området – og anbefales følgelig på det sterkeste. I denne artikkelen tar vi for oss konstruksjon av en fin-fin sportskanon som lett skyter både poteter, lime og maiskolber over 250 meter.

Bildet ovenfor viser de viktigste ingrediensene og nyttig verktøy. Mye er kjøpt i sportsforretningen Biltema, og resten vil man enkelt finne i de fleste sportsentusiasters hjem og/eller sportsboder:

 • Nitedals Cricket kanontenner (selges og markedsføres som peistenner)
 • Hårspray (både Catzy og Elnet fungerer bra)
 • Poteter
 • Vernebriller, eller bare noen briller du synes er stilige.
 • Hørselvern er en fordel.

Noe av det første man bør gjøre er å bygge en god arbeidsplass. Vi anbefaler å bruke uforholdsmessig mye penger på OSB-plater, og så spare det inn igjen ved å gjenbruke noen klassisk Luxo-lamper med 1300 lm LED-pærer for nesten blendende arbeidslys. Arbeidsplassen kan innbygges i et fjøs.

Komponentene skal monteres omtrent som på det første bildet. Bruk guffa som lim.

Noen av komponentene har et stort overlapp, da kan du være ganske raus og lemfeldig med guffa. Andre ganger er det bare litt overlapp og da må du være presis, bestemt og nøyaktig.

Det er bare å klemme og stappe delene sammen. Overskytende guffe tørkes av med en fille, som blir helt usannsynlig klinete, og det blir selvsagt alle klærne dine også, og klærne til eventuelle andre personer i nærområdet.

Ferdigstappet.

Enda et illustrasjonsbilde, for de litt tungnemme med lærevansker.

Etter å ha tørket vekk overskytende guffe et par ganger, vil du lære deg å bruke akkurat nok guffe til at det ikke må tørkes. Det er noe ubegripelig klinete drit å få vekk.

Her legges det en lekker fuge langs gummipakningen inne i brennkammeret. Erfaring som konditor er selvsagt en fordel.

Her er mesteparten av potetkanonen satt sammen. Det er guffe i alle skjøter (og på mye annet i området), og det er ikke tilfeldig at jakkeermet er brettet opp.

Nå skal selve løpet monteres. For å gjøre det mulig for poteten å komme seg ut av røret, må skjøtedelen av røret sages av. Hvis man glemmer dette, vil man få seg en overraskelse.

Løpet er saget av, og det fuges med guffe for montering.

Det er en stor fordel om man klarer å sette løpet ordentlig fast. Bruk makt, og kanskje gulvet som hjelp.

Så skal det borres. Bruk et ganske lite bor, mindre enn du ville brukt hvis du skulle forborret i tre. Det skal jo foregå en rekke kraftige eksplosjoner inne i brennkammeret, og da er det en fordel om skruene sitter skikkelig. Bor fra alle fire sider, altså 90°.

Når du er kommet såpass langt i prosessen er det helt på sin plass med en øl.

Så skrur du inn treskruer over alt.

Lokket på enden av brennkammeret kan godt festes ekstra godt. Her gikk vi for skruer hver 45°.

Tennmekanismen er fabrikert av Nitedals. Av politiske grunner markedsføres den som «peistenner», men det skal du ikke bry deg om. Du trenger bare de to ledningene, så hvis du har en tenner der gassen er brukt opp, er det perfekt. For maks HMS bør ny tenner sannsynligvis tømmes for gass, men det har vi aldri brydd oss med.

Knekk av «tuten» på tenneren (bruk gjerne en hammer for å banke «tuten» i stykker), og pass på at ledningene ikke ødelegges. De må klippes, men prøv å beholde dem så lange som mulig.

Hvis du er litt kjapp og klipper ledningene for korte, vil du bli misfornøyd.

Ledningene skal selvsagt inn i brennkammeret, gjennom to 2 mm hull du elegant borrer med 2 mm avstand.

Her stikker de to avisolerte ledningene in i brennkammeret, gjennom hvert sitt 2 mm hull. Det er selvsagt svært essensielt at det lages en gnist her når du trykker på avløsermekanismen på utsiden. Sjekk i et mørkt rom (gjerne i et fjøs), og vri og vreng litt på ledningene hvis det ikke gnister. Det kan være nødvendig å gjenta dette etter litt skyting.

Vent minst 12-24 timer til guffa har herdet.

Nå er kanonen ferdig.

Bonus: Bygg et kanonstativ.

Her ser vi en kanon på stativ. Det er lurt å prøveskyte med et justerbart innskytingsstativ før man bygger det endelige, rigide kanonstativet og monterer kanonen på stativet med patentbånd.

Her ser vi en annen type kanonstativ: Et portabelt angrepsstativ til geriljabruk i hyttefelt.

Skyting

Skyting for høyrehendte foregår som følger (linksskyttere får bare finne ut av det selv):

 1. Skru av lokket til brennkammeret.
 2. Stapp en potet inn i løpet. Poteten skal fylle hele løpet, og kan med fordel «skrelles inn».
 3. Stapp poteten inn med stopperen, helt til den stopper i monteringsskruene. Du kan også måle med stapperen.
 4. Hold lokket til brennkammeret i høyre hånd.
 5. Hold hårsprayen i venstre hånd.
 6. Spray hårspray inn i brennkammeret ca. ett sekund.
 7. Skru på lokket, med høyre hånd, fort som faen.
 8. Beveg hele kroppen over til den siden av kanonen der lokket til brennkammeret ikke peker. Det hender at det skytes av, og det kan lett gå 20 meter. Kortere hvis du har hodet e.l. i veien.
 9. Trykk på avtrekkeren.
 10. 💥

Om Christian

Chief mEdiocre Officer.
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

2 svar til Potetkanon

 1. garefarset sier:

  Flott å se at Blodsmak Sportsklubb fortsatt leverer!!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.